Alcoolismul are multe efecte negative atat asupra persoanei dependente cat si asupra celor apropiati, si vorbim de efecte ce tin de sfera psihologica dar si de efecte fizice. Abuzul de alcool este cauza celor mai multe accidentari la locul de munca. O mare parte din accidentele de munca mortale sunt legate de consumul de alcool, fara a mai numara raniti rezultati in fiecare an.
Consumul de alcool in timpul sau inainte de inceperea lucrului a angajatilor creste riscul accidentelor si își poate pune viața în pericol, precum și viața colegilor sau a altor participanți la procesul de muncă.
Conform Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, obligatia interzicerii alcoolului la locurile de munca revine exclusiv angajatorului care, prin Regulamentul Intern si prin instructiuni proprii de SSM, trebuie sa prevada sanctiuni disciplinare pentru lucratorii care consuma alcool la locul de munca sau sosesc la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice.
Contestarea rezultatului probei cu alcooltestul se poate face cu condiția ca persoana în cauză să accepte recoltarea de probe biologice la IML, în aceeași zi și pe cheltuiala acesteia.
Refuzul sau sustragerea de la efectuarea probelor de alcoolemie va constitui, de asemenea abatere disciplinară.
Consumul de alcool pe termen lung poate avea urmatoarele efecte:
– bola de ficat
– boala cardiovasculară
– cancer
– accident vascular cerebral
– probleme de sănătate mintală.
Consumul de alcool la locul de munca poate avea urmatoarele efecte:
– scaderea capacitatii de a gandi limpede sau de concentrare
– tulburari de vedere
– alterarea memoriei
– scadera capacitatii de coordonare a miscarilor,evidentiata prin dificultati in mers,in statul in picioare si in mentinerea echilibrulului
– risc crescut de accidente prin lipsa de orientare in timp si in spatiu
Sanctionarea disciplinara a lucratorului surprins sub influenta alcoolului la locul de munca.
Incalcarea legii 319/2006 constituie o abatere disciplinara grava si se sanctioneaza conform Codului muncii si Regulamentului Intern astfel:
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
(3) Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.